Witaj na mojej stronie. Poznajmy się lepiej. Nazywam się Anna Knapik i jestem dietetyczką kliniczną i psychodietetyczką.

Wykształcenie
Jestem absolwentką Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, na której zdobyłam tytuł licencjata z dietetyki klinicznej oraz tytuł magistra z psychodietetyki. Cały czas uczestniczę w wielu szkoleniach oraz webinariach kierowanych do specjalistów tak, aby jeszcze lepiej móc pomagać moim podopiecznym. Doświadczenie zdobywałam m.in. w Szpitalu Powiatowym w Oświęcimiu, Poradni Chorób Metabolicznych w Chorzowie oraz innych placówkach medycznych. Staram się, cały czas poszerzać swoją wiedzę, bo doskonale wiem jak szybko zmienia się medycyna, a przestarzałe metody mogą szkodzić zdrowiu pacjentów. Skupiam się na indywidualnych potrzebach moich pacjentów, oferując kompleksowe konsultacje oraz indywidualnie dopasowane plany żywieniowe.
W moim gabinecie nie zaznasz krytyki, nie ma również głupich pytań. Do każdego pacjenta staram się podchodzić kompleksowo, ponieważ doskonale wiem, że problem kliniczny jest bardzo często połączony z problemem psychologicznym.
Empatia i zrozumienie – to dla mnie podstawa w pracy z każdym pacjentem. Posiadam specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klinicznego, jak również psychodietetyki i suplementacji co jest nieocenione dla osiągnięcia zdrowia przez moich pacjentów. Jeżeli szukasz kompleksowego wsparcia, które pomoże Ci zmienić nawyki żywieniowe na stałe – zapraszam na konsultację!
Moje motto brzmi:
„Zdrowie jest dla każdego rozmiaru ciała, czy sięgniesz po nie?”
Niezależnie czy borykasz się z nadmierną masą ciała czy też nie, wiedz, że warto zadbać o swój dobrostan zdrowotny i psychiczny. Nie musisz z wszystkim radzić sobie samej/mu czasami zaufaj i sięgnij po pomoc specjalisty!
W mojej pracy wykorzystuję najbardziej wiarygodne i aktualne dane dotyczące praktyki klinicznej w oparciu o Evidence-Based Medicine (EBM) – medycynie opartej na faktach. W moich publikacjach i ebookach znajdziecie tylko sprawdzoną wiedzę popartą badaniami naukowymi lub najnowszymi wytycznymi medycznych towarzystw!
Prywatnie
Prywatnie jestem szczęśliwą żoną i mamą dwójki kochanych urwisów. W wolnych chwilach lubię czytać książki, spędzać czas w przydomowym ogrodzie przesądzając kwiaty, ale również uprawiać własne warzywa. Lubię aktywnie spędzać czas z rodziną na świeżym powietrzu jeżdżąc na rowerze, spacerując. Uwielbiam gotować i pysznie zjeść dlatego nie wyobrażam sobie aby moi podopieczni męczyli się z potrawami które im nie smakują. Zawsze staram się każdemu pomóc najlepiej jak potrafię, dlatego muszę przyznać, że przejawiam cechy perfekcjonistki.
Certyfikaty i szkolenia
Systematycznie staram się podnosić swoje kompetencje zawodowe, poniżej znajdziesz listę zdobytych przeze mnie certyfikatów szkoleniowych.
Certyfikaty:
Endometrioza. Jak dieta może złagodzić dolegliwości bólowe. Dietomedica. 28.04.2022r.
Dieta low FODMAP i probiotykoterapia w zespole jelita nadwrażliwego. Dietomedica. 23.03.2022r.
SIBO wodorowe, siarkowodorowe oraz metanowe. Jak je rozpoznać i leczyć za pomocą diety i suplementacji? Dietomedica. 30.11.2021r.
Żywieniowe podejście do leczenia insulinooporności i hipoglikemii reaktywnej. Dietomedica. 19.10.2021r.
Jak dostosować strategię pomocy do sytuacji pacjenta? Instytut Psychodietetyki.
10 popularnych błędów popełnianych w pracy z pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych. Instytut Psychodietetyki. 19.05.2022r.
Jak dostosować strategię pomocy do sytuacji pacjenta? Instytut Psychodietetyki. 22.05.2022r.
Żywienie i suplementacja w zespole policystycznych jajników (PCOS). Dietomedica. 29.11.2022r.
Dieta ketogeniczna krok po kroku. Dietomedica. 27.09.2022r.
Jak dobrze inwestować w kalorie? część I i II Instytut Psychodietetyki. 30.06.2021r.
Jak pracować nad motywacją klienta korzystając z narzędzi dialogu motywującego? Instytut Psychodietetyki. 26.10.2020r.
Dieta i suplementacja w neuroatypywości – autyzm i ADHD. Dietomedica. 22.10.2024r..
Jadłowstręt psychiczny i bulimia z perspektywy dietetyka i psychodietetyki: postępowanie żywieniowe i suplementacja. Dietomedica. 05.11.2024r.
Probiotykoterapia jako wsparcie terapii chorób metabolicznych, autoimmunologicznych, jelitowych i psychiatrycznych. Co mówią badania? Dietomedica. 12.02.2025r.
Szkolenia:
Implikacje metaboliczne insulinnoporności-dietoterapia z omówieniem studium przypadków. Instytut Edukacji Żywieniowej. 27.11.2017r.
Gluten- między efektem nocebo, a rzeczywistym problemem- studium przypadków. Instytut Edukacji Żywieniowej. 16.10.2017r.
Pacjent z zespołem jelita nadwrażliwego w gabinecie dietetyka. Nowe strategie wsparcia terapeutycznego w IBS. Semantika. 12.10.2022r.
Dieta PRZECIWZAPALNA jako element terapii wielu chorób dietozależnych. Semantika. 20.10.2022r.
Szkolenie School of insulinresistance therapy – SOIT. Fundacja insulinooporność zdrowa dieta i zdrowe życie. 2.12.2022r.
Zastosowanie bata-alaniny w sportach wytrzymałościowych. Instytut Edukacji żywieniowej. 10.12.2019r.

